zorza w mediach

PSS z Radomska dołączyła do PSD  

dlahandlu.pl
25-02-2011,

Umowę o pełnej współpracy z PSD podpisała Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Zorza" w Radomsku.

Obecnie posiada 22 sklepy detaliczne różnej wielkości, własną piekarnię i ciastkarnię. Jej roczne przychody ze sprzedaży sięgają ponad 40 mln zł. PSS od wielu lat utrzymuje poziom zatrudnienia i inwestuje w swoją załogę. W minionym roku Radomska "Zorza" realizowała projekt szerokiej gamy szkoleń dla swoich pracowników, dofinansowywany z funduszy UE Kapitału Ludzkiego.

Prezes Wiesław Kosendek skrupulatnie liczy wszystkie rabaty i wpływy marketingowe do spółdzielni, dlatego zarząd zdecydował się na współpracę w ramach PSD i wprowadzenie nowego, strategicznego dostawcy - firmy Tradis.
  
Jedna z największych sieci spożywczych w Radomsku PSS Zorza wchodzi we współpracę z ogólnopolską siecią "Gama".
 Portal radomsko.nasze miasto. Autor: Przemysław Jafra. 22.04.2012
 
Pierwszy sklep z szyldem "Gama" powstał przy ulicy Wyszyńskiego

Pierwszy sklep z szyldem "Gama" powstał przy ulicy Wyszyńskiego (© Jacek Drożdż)

Pierwszy sklep pod szyldem "Gamy" pojawił się na ul. Wyszyńskiego. Czy na zmianach skorzystają klienci? Czy marka Zorza za kilka miesięcy zniknie?
- Koncepcja sieci "Gama" powstała w 2010 roku z inicjatywy Partnerskiego Serwisu Detalicznego SA oraz 60 spółdzielni spożywców z całego kraju - wyjaśnia Wiesław Kosendek, prezes PSS Zorza. - To sieć ogólnopolska, pierwsza placówka ruszyła w połowie ubiegłego roku w Zakopanem.

W Radomsku na ul. Wyszyńskiego uruchomiono 23 z kolei sklep z logo "Gama". Oprócz tego od maja ruszy program "Mini Gama", skierowany do małych sklepów osiedlowych.

"Zorza" z "Gamą" współpracuje od początku kwietnia.
- Pierwszy sklep z logo "Gama", (którego właścicielem pozostaje "Zorza") uruchomiliśmy z nadzieją na zdobycie nowych klientów, wzmocnienie pozycji rynkowej i zwiększenie obrotów - tłumaczy prezes Wiesław Kosendek. - Chcemy również zagwarantować klientom dostęp do specjalnych ofert.

Współpraca z "Gamą" ma przynieść "Zorzy" jeszcze inne korzyści np. w postaci wspólnych akcji marketingowych, pomocy w modernizacji placówek czy szkoleniu personelu.

Jak zapewniają władze firmy asortyment w "Gamie" jest porównywalny z innymi supersamami "Zorzy". Czy na innych sklepach "Zorza" niebawem pojawią się szyldy z napisem "Gama"? - Będzie to zależeć od sukcesu handlowego pierwszej "Gamy", jak również od tempa rozwoju tej sieci w Polsce - mówi Wiesław Kosendek. - Pierwsze doświadczenia wydają się być interesujące.

Jak podkreśla prezes Kosendek, nazwa "Zorza" nigdy nie zniknie ze sklepowych witryn

Pączek pączkowi nierówny... Jak do Tłustego Czwartku przygotowywała się ciastkarnia Zorzy ?Przyjrzeliśmy się, jak w radomszczańskiej ciastkarni "Zorzy" przy ul. Leszka Czarnego wyglądały przygotowania przed Tłustym Czwartkiem. Ciastkarnia przygotowała ponad 10 tys. pączków. Jakie pączki jemy najchętniej?

 portal radomsko.naszemiasto.pl Autor: Ewelina Borowiecka, 16.02.2012
 
Ewelina Borowiecka
Tłusty Czwartek był niegdyś początkiem Tłustego Tygodnia, czyli ostatniego tygodnia karnawału, tradycyjnego czasu wielkiego obżarstwa, poprzedzającym czas wstrzemięźliwości podczas Wielkiego Postu. Początkowo nasi przodkowie objadali się słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką. Teraz dzień ten kojarzy się głównie ze słodkimi pączkami.

Według przesądów, jeśli ktoś wczoraj nie zjadł ani jednego pączka, to nie będzie mu się wiodło w życiu (dlatego wielu z nas nie poprzestaje na jednym pączku, w ostatnich latach Polacy zjadali ich w Tłusty Czwartek ok. 100 milionów sztuk, czyli około trzech na głowę).

Zgodnie z tym porzekadłem radomszczańscy cukiernicy przygotowali ponad 60 tysięcy pączków. Z lukrem, czekoladą i pudrem, z dżemem, z konfiturami, czy nadzieniem jagodowym, budyniem, z ajerkoniakiem lub nadziewane masą toffi, by każdy mógł delektować się takimi, jakie mu najbardziej smakują.
Przyjrzeliśmy się, jak w radomszczańskiej ciastkarni "Zorzy" przy ul. Leszka Czarnego wyglądały przygotowania przed Tłustym Czwartkiem. Około godz. 15 w środę, gdy odwiedziliśmy ciastkarnię część rumianych pączków już szykowała się do podróży na sklepowe półki.

W niewielkim pomieszczeniu, po prawej stronie w głębokim oleju piekły się kolejne partie pączków. Dalej, jeden z cukierników zręcznie i szybko nadziewał ciastka masą toffi lub dżemem. Kolejny pracownik wyjmował z wielkich przemysłowych patelni i układał gorące, gotowe już pączki. Dalej trafiały one do osobnego pomieszczenia.
  
Tam były lukrowane. Jak zapewnia Elżbieta Moskal, kierownik ciastkarni radomszczańskiej "Zorzy" pączki produkowane są tu w oparciu o tradycyjne receptury, stosowane od lat.

Zapytaliśmy panią kierownik o przepis, którego używają cukiernicy "Zorzy". Odpowiedzi jednak nie uzyskaliśmy, ponieważ receptury we wszystkich cukierniach są otoczone tajemnicą. Dowiedzieliśmy się jedynie, że radomszczańskie pączki podobnie jak inne, produkowane są z ciasta drożdżowego, mąki, jaj, tłuszczów, mleka i cukru.

Cukiernicy z "Zorzy" na tegoroczny Tłusty Czwartek musieli przygotować ponad 10 tysięcy ciastek.
- Na zrobienie około dwóch tysięcy pączków potrzeba czterech godzin - opowiada Elżbieta Moskal. - Tyle trwa przygotowanie ciasta, surowców, a potem porcjowanie oraz ozdabianie pączka... 
 
 

Drużyna "ZORZY" w rozgrywkach piłkarskich (Portal radomsko.naszemiasto.pl Autor: Jacek Drożdż, 21.10.2011)

Dziś drużyna Zorzy, kolejny z zespołów radomszczańskiej minligi 

Foto: Jacek Drozdż
Dziś prezentujemy kolejną drużynę z RLMPN - Zorza; górny rząd od lewej: Jarosław Maciejak, Marcin Jaguścik, Hubert Dróżdż, Tomasz Madziarski, Przemysław Rembiasz, Tomasz Zawisza; dolny rząd od lewej: Szymon Śliwiński, Piotr Błaszczyk, Krzysztof Samborski, Przemysław Kaczmarek.

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego funkcjonowania serwisu i korzystania z usług. Zgodę na używanie plików cookies wyraża się poprzez ustawienia przeglądarki, które mogą zostać zmienione w dowolnym momencie. więcej.